Simplificăm fracțiile la forma echivalentă cea mai simplă:
Pentru a simplifica o fracție: împarte atât numărătorul cât și numitorul la cel mai mare divizor comun al lor, CMMDC.
Fracția: - 25/13 deja simplificată la forma cea mai simplă. Numărătorul și numitorul nu au factori primi comuni. Descompunerea lor în factori primi: 25 = 52; 13 e număr prim; cmmdc (52; 13) = 1;
Fracția: - 52/9 deja simplificată la forma cea mai simplă. Numărătorul și numitorul nu au factori primi comuni. Descompunerea lor în factori primi: 52 = 22 × 13; 9 = 32; cmmdc (22 × 13; 32) = 1;
Împarte apoi atât numărătorul cât și numitorul la cel mai mare divizor comun, cmmdc - după această operațiune fracția e simplificată la forma echivalentă cea mai simplă.
2. Calculează cel mai mic multiplu comun, CMMMC, al noilor numitori ai fracțiilor simplificate:
CMMMC va fi numitorul comun al fracțiilor adunate.
Descompune în factori primi toți noii numitorii ai fracțiilor simplificate.
Cel mai mic multiplu comun CMMMC se obține înmulțind toți factorii primi unici ce apar în descompunerea numitorilor înmulțiți la puterile cele mai mari.
3. Calculează factorul de amplificare al fiecărei fracții:
Factorul de amplificare este un număr natural diferit de zero care va fi folosit pentru a multiplica atât numărătorul cât și numitorul fiecărei fracții în parte, pentru a aduce toate fracțiile la același numitor comun.
Împarte cel mai mic multiplu comun CMMMC calculat la punctul anterior, la numitorul fiecărei fracții în parte, obținându-se astfel câte un număr pentru fiecare fracție în parte, numit "factorul de amplificare".
4. Amplifică fiecare fracție:
Înmulțește atât numărătorul cât și numitorul fiecărei fracții cu "factorul de amplificare".
După amplificare, fracțiile sunt aduse la același numitor.
5. Scade fracțiile:
Pentru a scădea fracțiile scade numărătorii tuturor fracțiilor.
Numitorul fracției rezultate va fi egal cu numitorul comun al fracțiilor adunate, adică cel mai mic multiplu comun al numitorilor, calculat mai sus.